åska    prognoser    atmosfärens fysik och kemi    meteorologiska mätinstrument
    klimatologi   moln   satellitbilder   väderstatistik   vindar   ljusfenomen   lufttryck   övrigt

Ljusfenomen:

(Vi kan inte garantera att de angivna länkarna fortfarande är aktuella.)

Jag har en sak som jag undrar över. Häromdan när jag tittade upp mot solen så hade den en vid stor ring omkring sig. Det såg lite ruskigt ut tyckte jag. Det var lite mulet med långa skyar till moln. Hej då, hoppas på svar.

SVAR: Det du har sett är vad vi kallar en halo. Det är ett optiskt fenomen som är ganska vanligt. Det fungerar ungefär som i en regnbåge där ljuset bryts i regndropparna. Halo ligger dock mycket högre (c:a 7-8km.) i en sorts moln som kallas cirrostratus eller slöjmoln som man säger på svenska. Dessa moln består av en mängd små iskristaller där ljuset bryts. Om tillräckligt många av dom här kristallerna är riktade åt samma håll kan ljuset brytas och ge sådana här ringar. För länge sedan trodde människorna att detta var en sorts tecken, dvs. det skulle bli krig eller någon annan katastrof.

Mvh.
Anders Undin
Valla Väder

Hej, min fråga eller frågor lättare sagt är följande: Hur uppstår en regnbåge? Den "andra" bågen som förekommer, har den något speciellt namn?

SVAR: Det finns en bra amerikansk vädersida som tar upp mycket av ditt ämne.
Vänligen styr din webbläsare till den följande länken så lovar jag att du kommer att hitta mycket info. om regnbågar och andra himlafenomen:
www.usatoday.com/weather/resources/askjack/wfaqsky.htm
Läs inläggen i 1:a och 3:e stycket på denna sida!

Mvh
/Mattias Larsson
(ansvarig för Väderbitarnas frågeservice)

Detta tilldrar sig i Saltsjö-Boo. En kväll i juli månad vid ca 2330 gick jag ut på vår altan och såg ut över vår trädgård, det hade regnat under kvällen och det var fuktigt på marken. Ca 60 m från mig i markhöjd ser jag ett sken ca (10 cm diameter) det ser ut som glöd och ligger kvar. Jag undrar vad det är och försöker mig på olika förklaringar det fanns inget som kunde förklara det hela. Efter några minuter stiger ljuset och går emot mig och stannar ungefär 40m från mig över en utblommad daglilje-plantering. Då går jag emot ljuset och strax innan jag kommer fram försvinner det. Vad var detta! Tacksam för förklaring

SVAR: Hej, Det är inte gott att veta vad detta kan ha varit. Jag har samlat på mig en del iakttagelser av klotblixtliknande fenomen som inte varit förknippade med åska, men det har då rört sig om ljusklot som uppstått vintertid, med eller utan samtidigt snöfall. I de fall då snöfall förekommit har snön varit torr och kall och kombinerad med blåst. I det aktuella fallet har det ju regnat och det är mitt i sommaren, så det troligaste är väl ändå att det rört sig om en klotblixt.
Sen finns ju det här omstridda fenomenet lyktgubbar som möjligen skulle kunna förklaras med självantänd metangas, men detta fenomen har så vitt jag vet bara rapporterats från sumpmarker.

Hälsningar
Haldo Vedin
SMHI
Enheten för information och statistik

En dag för någon vecka sedan såg jag som en liten regnbåge precis ovanför mig på himlen. Det märkliga var att det såg inte ut att regna någonstans omkring och så att den var mitt ovanför på himlen. Det fanns några höga, vita moln omkring, tror att dom hörde till bymoln som hade försvagats. Men jag har aldrig sett en liten regnbåge och rakt upp i luften. Du kanske vet hur den uppkom?

SVAR: Av din beskrivning tror jag att du såg något som heter cirkumzenitalbågen. Den är mycket färggrann men inte alltid ljusstark, samt befinner sig rakt ovanför solen på minst 46 graders vinkelavstånd från denna. Den består egentligen av en hel cirkel, men vanligen ser man endast den del som ligger närmast solen. Dessutom kan den bara förekomma om solen befinner sig lägre än 32 grader över horisonten. Fenomenet är vackrast vid 22 graders solhöjd. Cirkumzenitalbågen uppstår när solljuset bryts i 90-gradersprismor, där den ena ytan är vågrät. Om man vill veta mer om olika himlafenomen är en lämplig bok "Himlasken och andra ljusfenomen" av Alf Nyberg. Den är utgiven av Ingenjörsförlaget.

Vänliga hälsningar från
Hans Östlund
(Klimatobservatör, Krylbo)[ Tillbaka till innehållsförteckningen  ]