åska    prognoser    atmosfärens fysik och kemi    meteorologiska mätinstrument
    klimatologi   moln   satellitbilder   väderstatistik   vindar   ljusfenomen   lufttryck   övrigt

Moln:

(Vi kan inte garantera att de angivna länkarna fortfarande är aktuella.)

Vilken färg har egentligen moln? Är de så "svarta" och grå när det är oväder eller kan det vara att de skuggas och ser mörka ut? Ibland kan ju dimman se mörkgrå ut så att man kan tro att det är brandrök men det är väl för att det inte kommer något solsken på dimman.

SVAR: Jo, du har tänkt helt rätt! Moln är ju egentligen dimma på högre höjd och färgerna beror helt på hur de belyses eller skuggas. När t.ex. en regnskur närmar sig, består det mesta mörkfärgade av regn som faller. Om solen lyser på molnet när det närmar sig ser det ännu mörkare och hotfullare ut pga. kontrastverkan.

Mvh.
Anders Undin
Valla Väder


Hur långt upp är det till molnen?
Molnen kan ligga på mycket olika höjd beroende på hur de har bildats. Med molnhöjd menas avståndet från marken till molnets undersida. Faktum är att de lägsta molnen ligger på marken och då kallar vi det dimma. Om dimman släpper från marken kallas de dimmoln och ligger på mellan 0-600 meter. Dom vanliga fina stackmolnen (cumulus) brukar ligga på 600-1000 meters höjd, men dom kan växa uppåt till 8000-9000 meters höjd och har då blivit bymoln (cumulonimbus). Dom högsta molnen, fjädermoln (cirrus) brukar finnas på 7000-9000 meters höjd. I sällsynta fall kan det faktiskt bildas moln på 20-30 km:s höjd.

Mvh.
Anders Undin
Valla Väder

Jag har hittat en sida om bla moln med massor av jättefina bilder (rekommenderas). Nackdelen är att den är på tyska och jag kan inte ett ord tyska, men det latinska namnet står också med och tänkte då att någon kanske kunde översätta det latinska i den mån det går. Det skulle vara roligt att lära sig mer om väder på latin, finns det ordlista på det som behandlar meteorologi?

SVAR: Det finns en bra amerikansk vädersida med alla möjliga fakta om moln. Aktuell webbadress: www.usatoday.com/weather/wcloud0.htm . Jag utgår då ifrån att Du behärskar engelskan bättre än det tyska språket!

SMHI har också en del fakta om moln på sin hemsida. Tryck
här !

När det gäller div. fackböcker om moln att lånas på biblioteket, så kan jag här varmt rekommendera dig boken: "Moln - dess uppkomst och formationer" av Gösta H. Liljeqvist, f d professor i meteorologi vid Uppsala Universitet. Innehåller många fina bilder på olika molnhimlar.

Hoppas att Du är nöjd med mina ovanstående länktips!

MVH
MATTIAS LARSSON
/meteorologistuderande i Uppsala

Jag är en 18-årig tjej som håller på att skriva ett specialarbete om moln. Behöver all information jag kan få, har du nåt spännande att berätta så är jag väldigt tacksam. Det kan vara vad som helst som tillhör ämnet.

SVAR: Hej! SMHI har en jättebra sida om moln. Du hittar den här. Det finns en molnatlas att låna på bibliotek också.
/Andreas

Jag undrar varför det ofta är mer moln här i Sverige än i sydligare länder, tex Spanien, Italien, Grekland mfl?

SVAR: Hej! Varför vi har mer moln här uppe i Sverige än i sydligare länder beror på att vi har lägre temperaturer här uppe och luften är fuktigare. Det bildas lätt lågtryck som passerar oss från väster, vi ligger i lågtryckens E4:a.
Lars Andersson, ordf. i Väderbitarna har hjälpt mig med svaret.
/hälsningar Andreas


[ Tillbaka till innehållsförteckningen  ]