åska    prognoser    atmosfärens fysik och kemi    meteorologiska mätinstrument
    klimatologi   moln   satellitbilder   väderstatistik   vindar   ljusfenomen   lufttryck   övrigt

Prognoser:

(Vi kan inte garantera att de angivna länkarna fortfarande är aktuella.)


Hej! Vilka fysiska och kemiska principer ligger egentligen till grund för väderprognoserna som meteorologerna utarbetar? Det jag vill veta lite om är alltså vädervetenskapens, eller rättare sagt, meteorologins grundlag i ett fysiskt-kemiskt perspektiv.

 
SVAR: Det är en mycket komplex fråga som jag inte kan besvara helt, men du får en del tips för att forska vidare själv. För att till en början undvika eventuella missförstånd så bygger meteorologi INTE på spådomar i kaffesump, spelkort, stearinljus etc. inte heller rådfrågas spåkärringar, lappgubbar eller giktbrutna.

Vetenskapen meteorologi bygger på erkända grundprinciper i matematik och fysik. T.ex gasernas allmänna tillståndslag, termodynamik, mekanik etc. För prognoserna används mycket avancerade matematiska modeller vilka var helt omöjliga att utföra innan datorernas intåg. Vill du veta mer i detalj föreslår jag att du vänder dig till något universitet eller ditt lands meteorologiska institut för att få kursinnehåll för de som vill bli meteorologer.

Mvh. Anders Undin
Valla Väder


Hur man spår väder genom att titta på himlen?

SVAR: Det finns en rad tecken som man använde förr. De stämmer i bland men inte alltid. Om himlen t.ex. är röd på kvällen och det är klart så ska det bli vackert väder nästa dag. Om himlen är röd på morgonen och grå på kvällen så ska det bli regn. I dagningen eller vid soluppgången bebådar en röd eller lysande himmel dåligt väder eller stark blåst, en låg himmel vackert väder. Man kan även studera molnen om man vill förutse vädret. Detta är mer säkert, eftersom man vet hur moln uppför sig runt ett lågtryck. På SMHI:s hemsida finns en kurs om hur man spår väder genom att titta på himlen.[ Tillbaka till innehållsförteckningen  ]