åska    prognoser    atmosfärens fysik och kemi    meteorologiska mätinstrument
    klimatologi   moln   satellitbilder   väderstatistik   vindar   ljusfenomen   lufttryck   övrigt

Väderstatistik:

(Vi kan inte garantera att de angivna länkarna fortfarande är aktuella.)

Har förgäves försökt att leta reda på antalet soltimmar/årets månader i Sve. Bor i Usa och har i uppdrag att jämföra soltimmar i Sve vs. Us. Är det något du kan hjälpa mig med? Lite data...
Tack på förhand!

SVAR: Antalet soltimmar i Sverige är ju mycket beroende på var i landet man befinner sig. Sverige är ju ganska långsträckt i nord-sydlig riktning. Jag ger dig därför medelvärden för tre orter i Sverige, en i norr, en mitt i och en i söder.

                Kiruna         Östersund         Lund
Jan                 5                 26                  37
Feb              62                 74                  64
Mar            139              131                105
Apr            183               169                166
Maj            232               233                231
Jun             266               246                235
Jul              243               228                223
Aug            159               187                212
Sep            110               115                141
Okt             67                  72                  94
Nov            18                   38                 52
Dec               0                   17                 32

Mvh.
Anders Undin
Valla Väder
http://hem.passagen.se/vstation

Jag brukar ägna mig åt att skåda fåglar och en pigg ordning bjuder på ett utmärkt databasprogram som jag med stort nöje nyttjar för att lägga in mina blygsamma obsar. För mina vädernoteringar har jag gjort ett eget pappers blad men jag skulle så gärna vilja ha ett program i burken för att t ex kunna titta bakåt och se lite statistik. Tar gärna emot ett tips till en amatör.

SVAR: Tyvärr har jag inget originellt svar på din fråga om statistik. Jag tror inte att marknaden för väderstatistikprogram är särskilt välutvecklad. Detta beror säkert på att MSExcel är så passande för just denna typ av statistik. Det är ju ett "duktigt" program med massor av statistikfunktioner och möjligheter att skriva egna formler och funktioner. Dessutom blir det ju lätt fina diagram. Det finns förstås en website med väder-programvara på: http://www.weathermania.net/

Lycka till med fåglarna!
Mvh Anders Undin, Valla Väder


Kan man hitta statistik för medeltemp, soltim/dag, nederbörd mm, regndagar från Arlanda eller så nära Arlanda som möjligt? Helst skall det vara jan, feb, mars... osv. Tacksam för svar.

SVAR:
1. Amerikanska NOAA har en länk på sin hemsida som förmedlar aktuell statistik från olika platser runt om i världen. Avdelningen "Current Weather Conditions for Sweden" hittar du genom att gå in på adressen:
http://weather.noaa.gov/weather/SE_cc.html

Här kan man få reda på aktuella väderobservationer från civila/militära flygplatser runt om i Sverige, däribland Arlanda.

2. När det gäller mer allmän väderstatistik för Arlanda, typ månadsmedelvärden, rekommenderar jag dig att läsa SMHI:s månatliga väderbulletin "Väder och vatten". Den innehåller i första hand en analys av den gångna månadens väder med tillhörande statistiktabeller för ett flertal svenska väderstationer.

Hoppas att du är nöjd med svaret!

Med vänlig hälsning från
Mattias Larsson
/meteorologistuderande, Uppsala


Hej! Jag har med stort intresse tagit del av Väderbitarnas hemsida m.m. Jag vill nu störa med en fråga:
Jag är en amatör när det gäller väder men är ute och fiskar i ytterskärgården ofta. I min ärvda fiskestuga har det förts anteckningar om väder (temp, månens faser, barometerstånd m.m.) och fångster sedan 30-talet och man påtalar i dessa böcker också om återkommande årliga vädersituationer. Man skriver om "pingstnordan", "julinordan", "Lovisastormen på lovisadagen" "trettondagsstormen"o.s.v. Samt många noteringar som ex.vis "vid norrsken så får man ingen fisk" Jag skulle nu vilja föra in dessa väderdata m.m. och se om jag kan hitta någon struktur på det hela. Därför undrar jag om jag kan få ett råd om hur jag skall få tag i ett lämpligt dataprogram för denna typ av statistik.

SVAR: Tyvärr har jag inget originellt svar på din fråga om statistik. Jag tror inte att marknaden för väderstatistikprogram är särskilt välutvecklad. Tidigare har jag använt ett eget hopsnickrat program för PC anpassat till min station. Nu har jag sedan en tid använt MS Excel, det är ju ett mycket "duktigt" program med massor av statistikfunktioner och möjligheter att skriva egna formler och funktioner. Dessutom blir det ju lätt fina diagram. Detta är faktiskt det enda råd jag kan ge! Lycka till med fiskevädret!

Mvh Anders Undin, Valla Väder


Jag skulle vilja veta värmerekordet i Sverige under hela 1900-talet, jag har sökt men ej kunnat hitta denna information. Kan ni ge mig information om detta. Det är min syster som vill veta detta för någon frågetävling. Kan ni hjälpa henne?

SVAR: Det absoluta värmerekordet i Sverige, +38.0 gr., har uppmätts vid två olika tillfällen
(källa: www.smhi.se ).  

Juni 38.0    Målilla Småland 29/6 1947
Juli 38.0
*  Ultuna Uppland 9/7 1933
---------------------------------------------------
* Avläst på en halv grad när.

För uppgifter om övriga svenska väderrekord, klicka här!

Mvh
/Mattias Larsson
(meteorologistuderande i Uppsala)



1   2   Nästa

[ Tillbaka till innehållsförteckningen  ]